Τελικά τι είναι πιο σημαντικό σ’ ένα γαμήλιο τραπέζι; Φαγητό… Κρασί… ή μουσική;

Το σκεφτήκατε, το αποφασίσατε και τώρα ήρθε η ώρα να το κάνετε πράξη: παντρεύεστε!

Αφού βρήκατε την εκκλησία, τον παπά και το κέντρο, καιρός είναι να αρχίσετε να συζητάτε και για τις υπόλοιπες λεπτομέρειες του γάμου, που όμως με μια προσεκτική  ματιά θα διαπιστώσετε ότι μόνο λεπτομέρειες δεν είναι!

Συχνά έχουν γίνει συζητήσεις γύρω από το πόσο επιτυχημένο είναι το τραπέζι ενός γάμου ή μιας βάπτισης.

Τι είναι όμως τελικά αυτό που καθορίζει την επιτυχία; Ποια είναι αυτά τα must συστατικά που συνθέτουν έναν απόλυτα επιτυχημένο γάμο, που θα μείνει αξέχαστος σε εσάς αλλά και τους καλεσμένους σας;

Καταρχάς να διευκρινίσουμε τα αυτονόητα: Ποτέ μα ποτέ δεν θα μπορέσετε να έχετε όλους σας τους καλεσμένους εξίσου ικανοποιημένους. Σχεδόν όλα είναι υποκειμενικά, επομένως μην περιμένετε ότι δεν θα ακούσετε τίποτα αρνητικό: σε κάποιον μπορεί να μην αρέσει η διακόσμηση, σε άλλους η μπομπονιέρα, κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι η μουσική είναι ακατάλληλη ή πολύ δυνατά, μερικοί ίσως παραπονεθούν για το αλάτι στη σαλάτα… και η λίστα δεν έχει τελειωμό!

Οι «μετρήσεις» πάντως ξεχωρίζουν 3 βασικά πράγματα πάνω στα οποία στηρίζεται η επιτυχία της γαμήλιας δεξίωσης.

Καλή μουσική, καλό φαγητό, καλό κρασί.

Όχι όμως απαραίτητα με αυτή τη σειρά!

Κρασί

Οπωσδήποτε χρειάζεται μεγάλη προσοχή το κρασί που θα επιλέξετε να συνοδεύσει τα πιάτα που θα απολαύσουν οι καλεσμένοι σας. Δεν πρέπει να είναι βαρύ – το γλέντι θα τελειώσει νωρίς αν όλοι μεθύσουν έπειτα από 4-5 ποτηράκια – και ανάλογα αν είναι κόκκινο ή άσπρο, καλό είναι να προσέξετε τη θερμοκρασία που θα σερβιριστεί. Το λευκό πρέπει να είναι από δροσερό έως παγωμένο, το κόκκινο δεν θέλει χαμηλές θερμοκρασίες όμως και αν ο γάμος είναι χειμώνα θα λέγαμε ότι μπορεί να σερβιριστεί και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρόλα αυτά, αν το κρασί που επιλέξατε τελικά αποδειχθεί πως δεν ήταν καλή επιλογή, παρηγορηθείτε στη σκέψη πως πολύ εύκολα μπορείτε να το αντικαταστήσετε επιτόπου με άλλα αλκοολούχα ποτά από το μπαρ του μαγαζιού που γίνεται η γαμήλια δεξίωση ή η βάπτιση του παιδιού σας.

Φαγητό

Σας έχει τύχει ποτέ να φύγετε από γαμήλιο τραπέζι και να … ψάχνετε για σουβλάκια; Δώστε μεγάλη προσοχή στο μενού αλλά και στις ποσότητες που θα σερβιριστούν, με έμφαση στον αριθμό των ατόμων που μοιράζονται τα πρώτα πιάτα/ορεκτικά. Τα πρώτα πιάτα αλλά και οι μερίδες, ατομικές ή όχι, θα πρέπει να είναι πλούσιες και χορταστικές, με το κυρίως πιάτο να ανανεώνεται όταν θα αδειάζει, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι όλοι θα φάνε και θα χορτάσουν!

Όσον αφορά το τι θα περιέχει το μενού, μια συμβουλή: εκτός κι αν είστε σίγουροι ότι το μαγαζί έχει ξανασερβίρει γκουρμέ πιάτα και “περίεργες γεύσεις” ή εκτός κι αν έχετε εσείς οι ίδιοι προσλάβει εξειδικευμένο σεφ, καλό είναι να τα αποφύγετε. Προτιμήστε απλά πιάτα που ξέρετε ότι τιμά ο κόσμος και ρωτήστε πάντα για το top 10 των ορεκτικών που προτείνει το μαγαζί: αυτοί ξέρουν τι αρέσει στον περισσότερο κόσμο και τι όχι.

Μουσική

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, μιας και τα γούστα του καθένα στη μουσική είναι εντελώς υποκειμενικά. Έτσι λοιπόν, μπορεί εσείς να θέλετε να ακούτε μόνο λαικά όλη τη νύχτα ή ο γαμπρός να επιθυμεί μόνο λύρα και λαούτο, καλό είναι όμως να μπορέσετε να συνδυάσετε και τα δύο προκειμένου να καλύψετε τα γούστα όλων και να μη μείνει κανείς που να μη χορέψει!

Εδώ στην Κρήτη και ιδιαίτερα στη Μεσαρά, είναι λίγες οι φορές που ο γάμος ή η βάπτιση δεν συνοδεύονται από παραδοσιακό κρητικό μουσικό σχήμα: είναι ο τόπος μας, η παράδοσή μας, η μουσική μας. Τα τελευταία χρόνια όμως ολοένα και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να έχουν και λαϊκό συγκρότημα που τους διασκεδάζει συνήθως μετά τα μεσάνυχτα και εκτοξεύει το κέφι των καλεσμένων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν επιλέξει και τι-τζει για τις κοινωνικές τους εκδηλώσεις, δεν είναι όμως ακόμα ευρέως διαδεδομένο στα μέρη μας αφού στερεί τη χαρά της ζωντανής μουσικής και της επαφής με τον κόσμο. Παρόλα αυτά, αν απλά θέλετε ένα μικρό διάλειμμα από τα κρητικά, είναι μια καλή λύση!