Γάμοι, βαφτίσεις και κορωνοιός το 2020 Τελικά… τι γίνεται;

Τις τελευταίες μέρες αυτό που ζούμε όλοι στην χώρα μας αλλά και ολόκληρο στον πλανήτη είναι πρωτόγνωρο. Η αγωνία για το αύριο και πώς θα είναι η ζωή μετά από αυτό απασχολεί – και δικαίως – όλο και περισσότερο κόσμο.

Εδώ και λίγο καιρό δεχόμαστε πολλές κλήσεις από ζευγάρια και γονείς που έχουν προγραμματίσει να κάνουν το γάμο ή τη βάφτιση του παιδιού τους τις επόμενες εβδομάδες, έχοντας όλοι την ίδια απορία και αγωνία. Τι να κάνω με τον γάμο μου; Να τον ακυρώσω; Να τον αναβάλλω; Πώς θα διαχειριστώ την κατάσταση; Το παιδί; Πότε να το βαφτίσουμε;

Προτού μας πιάσει πανικός, που είναι κακός σύμβουλος, ας τα δούμε όλα με την σειρά και ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με ο,τι διαβάζουμε στα social media και στις διάφορες ιστοσελίδες. Να θυμόμαστε πάντα πως περισσότερο αρμόδιος από τους ίδιους τους επαγγελματίες δεν υπάρχει καθώς αυτοί είναι οι πρώτοι που ενημερώνονται για ο,τι αφορά στον κλάδο τους.

Αρχικά ψυχραιμία 

Ο πανικός ποτέ δεν βοηθάει. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, πείτε ευχαριστώ που είστε καλά εσείς και οι αγαπημένοι σας και σκεφτείτε θετικά!

Ακύρωση ή αναβολή;

Όλα φτιάχνουν και όλα διορθώνονται. Ο γάμος όπως και η βάπτιση μπορούν να γίνουν από τον Ιούλιο και ύστερα – και αυτό είναι το μοναδικό επίσημο στοιχείο που έχουμε ως τώρα. Ήδη, όλες μας οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες μέχρι και τα μέσα Ιουνίου έχουν μεταφερθεί για αργότερα το Καλοκαίρι.

Ουσιαστικά, αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι ποιος ακριβώς θα είναι ο αριθμός των καλεσμένων ανά τετραγωνικό μέτρο αλλά και τι προϋποθέσεις θα ισχύουν σε κλειστούς έναντι ανοιχτών χώρων.(βλέπε παρακάτω γι αυτό το θέμα)

Μιλήστε αρχικά με τους επαγγελματίες που έχετε αποφασίσει να συνεργαστείτε και δείτε ποιες είναι οι διαθέσιμες ημερομηνίες. Βρείτε μία εναλλακτική ημερομηνία και σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο αυτή να είναι μια καθημερινή μέρα και όχι Σαββατοκύριακο. Μπορείτε να επιλέξετε 2-3 εναλλακτικές ημερομηνίες για να μπορέσετε να συνδυάσετε τους επαγγελματίες και όχι μία ημερομηνία κάθε φορά, έτσι ώστε οι πιθανότητες να μπορέσετε να συνδυάσετε π.χ. κέντρο, φωτογράφο και εκκλησία να είναι περισσότερες.

Οπότε όχι πανικός και βιαστικές κινήσεις.

Πότε είναι καλύτερα τελικά;

Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά. Όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, έχουμε πιο πολλές πιθανότητες τα πράγματα να έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαββατοκύριακο από Ιούλη ως και Σεπτέμβριο, η επιλογή της καθημερινής είναι  και πάλι ίσως η καλύτερη λύση (επίσης οι καθημερινές είναι πάντα πιο χαλαρές!).

Εξωτερικός ή εσωτερικός χώρος;

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα αφού οι αυστηροί περιορισμοί που ήδη ισχύουν για τις συναθροίσεις σε εσωτερικό χώρο είναι πιο ελαστικοί στους εξωτερικούς χώρους. Για ευνόητους λόγους λοιπόν, ο γάμος ή η βάφτιση σε εξωτερικό χώρο είναι μονόδρομος καθώς και τα μέτρα ασφαλείας είναι πιο εύκολο να τηρηθούν και οι καλεσμένοι σας δεν θα διστάσουν να έρθουν για λόγους προστασίας και ασφάλειας.

Αξίζει να έχετε υπόψιν ότι ο εξωτερικός χώρος του κέντρου μας μπορεί να φιλοξενήσει άνετα έως 2200 άτομα, τηρώντας ΗΔΗ πολύ μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στα  τραπέζια, με πολύ μεγάλους διαδρόμους και άνεση χώρου (όσοι έχετε έρθει θα το έχετε διαπιστώσει άλλωστε). Επομένως, το μόνο που ίσως αλλάξει είναι ο αριθμός των ατόμων που θα κάθονται σε ένα τραπέζι, για τον οποίο έχουμε μια αόριστη ιδέα αλλά όχι επίσημη ενημέρωση.

 

 Το πιο σημαντικό είστε εσείς, ο άνθρωπος σας και η οικογένεια σας.

Όποιος ήθελε να έρθει στον γάμο σας πχ Μάιο θα έρθει και τον Ιούλιο, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο Οπότε αυτό μην σας ανησυχεί. Δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεστε τον κόσμο για αρχή. Η στιγμή είναι δική σας. Μόλις καταλήξετε στην ημερομηνία θα ενημερώσετε και τους καλεσμένους σας.

Τι γίνεται με τα προσκλητήρια;

Αν έχετε ήδη τυπώσει τα προσκλητήρια, δεν υπάρχει λόγος να ξανατυπώσετε και να κάνετε περιττά έξοδα. Μπορείτε να ζητήσετε απο το τυπογραφείο να σας φτιάξει ένα αυτοκόλλητο με την ίδια γραμματοσειρά και χρώμα που έχει και το προσκλητήριο σας και να το κολλήσετε πάνω στην νέα ημερομηνία. Διαφορετικά ακόμα και με ένα μαρκαδόρο μπορείτε να κάνετε εσείς την διόρθωση. Κανένας δεν θα σας παρεξηγήσει για αυτό!

Έχω πολλούς καλεσμένους από άλλο νομό ή και από το εξωτερικό: Τι θα κάνω τώρα;

Ισχύει ότι και στα παραπάνω. Δεν χρειάζεται πανικός. Όσον αφορά τη διαμονή, θα μιλήσετε με τους υπεύθυνους των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων Μέχρι τώρα, αυτό που γνωρίζουμε είναι πως από τα μέσα Ιουνίου και μετά θα αρχίσουν να καταφθάνουν πτήσεις από το εξωτερικό. Η μετακίνηση ενός Ελλάδας δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί πλήρως όμως αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα και ειδικά εφόσον το ταξίδι έχει την αιτιολογία του γάμου.

Αν αποφασίσω να κάνω τον γάμο το 2021 τι κάνω;

Αν επιλέξετε να μεταφέρετε την ημερομηνία το 2021, θα την κλείσετε από τώρα (όχι τον Σεπτέμβριο του 2020). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένετε και να χάσετε 3-4 μήνες εφόσον έχετε αποφασίσει να τον αναβάλλετε έναν ολόκληρο χρόνο.

Αν θέλω να ακυρώσω τελείως τον γάμο μου;

Ότι και να γίνει θα παντρευτείτε. Γιατί να τον ακυρώσετε; Δεν θα αλλάξει κάτι. Έχετε ήδη κάνει πολύ μεγάλο μέρος της οργάνωσης του γάμου σας. Αν τον ακυρώσετε θα πρέπει να τα ξανακάνετε όλα ξανά από την αρχή. Ενώ αν αλλάξετε την ημερομηνία, θα πάρετε και εσείς μία ανάσα ψυχολογική και οικονομική και θα έχετε και περισσότερο χρόνο στην διάθεσή σας για την οργάνωση του γάμου σας με λιγότερο άγχος.

Αν χρειάζομαι βοήθεια που μπορώ να απευθυνθώ;

Αν χρειάζεστε βοήθεια, έχετε απορία ή χρειάζεστε διευκρινίσεις, είμαστε πάντα δίπλα σας και πρόθυμοι να σας κατατοπίσουμε όπου και όπως μπορούμε φυσικά. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 2892041100, να στείλετε μήνυμα στη σελίδα μας στο fb ή να μας στείλετε mail.

Να είστε σίγουροι ότι όλη αυτή η κατάσταση μας αφορά τόσο όσο αφορά κι εσάς και ότι ενημερωνόμαστε καθημερινά από επίσημες πηγές για το τι μέλλει γενέσθαι. Μαζί, θα βρούμε τη λύση!

Με λίγη βοήθεια απο το https://akphotography.gr/koronoios-covid-19-gamoi-2020-pos-na-diaxeiristeite-tin-katastasi/?fbclid=IwAR3no57BOHLIfU8v_MWowyL-M5KTGl0VmUf1ZnZHLc8KA7x81Avmn4-w3dI