Άρθρα/Νέα

Γάμοι, βαφτίσεις και κορωνοιός το 2020 Τελικά… τι γίνεται;

Τις τελευταίες μέρες αυτό που ζούμε όλοι στην χώρα μας αλλά και ολόκληρο στον πλανήτη είναι πρωτόγνωρο. Η αγωνία για το αύριο και πώς θα είναι η ζωή μετά από αυτό απασχολεί – και δικαίως – όλο και περισσότερο κόσμο.

Εδώ και λίγο καιρό δεχόμαστε πολλές κλήσεις από ζευγάρια και γονείς που έχουν προγραμματίσει να κάνουν το γάμο ή τη βάφτιση του παιδιού τους τις επόμενες εβδομάδες, έχοντας όλοι την ίδια απορία και αγωνία. Τι να κάνω με τον γάμο μου; Να τον ακυρώσω; Να τον αναβάλλω; Πώς θα διαχειριστώ την κατάσταση; Το παιδί; Πότε να το βαφτίσουμε;

Προτού μας πιάσει πανικός, που είναι κακός σύμβουλος, ας τα δούμε όλα με την σειρά και ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με ο,τι διαβάζουμε στα social media και στις διάφορες ιστοσελίδες. Να θυμόμαστε πάντα πως περισσότερο αρμόδιος από τους ίδιους τους επαγγελματίες δεν υπάρχει καθώς αυτοί είναι οι πρώτοι που ενημερώνονται για ο,τι αφορά στον κλάδο τους.

Αρχικά ψυχραιμία 

Ο πανικός ποτέ δεν βοηθάει. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, πείτε ευχαριστώ που είστε καλά εσείς και οι αγαπημένοι σας και σκεφτείτε θετικά!

Ακύρωση ή αναβολή;

Όλα φτιάχνουν και όλα διορθώνονται. Ο γάμος όπως και η βάπτιση μπορούν να γίνουν από τον Ιούλιο και ύστερα – και αυτό είναι το μοναδικό επίσημο στοιχείο που έχουμε ως τώρα. Ήδη, όλες μας οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες μέχρι και τα μέσα Ιουνίου έχουν μεταφερθεί για αργότερα το Καλοκαίρι.

Ουσιαστικά, αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι ποιος ακριβώς θα είναι ο αριθμός των καλεσμένων ανά τετραγωνικό μέτρο αλλά και τι προϋποθέσεις θα ισχύουν σε κλειστούς έναντι ανοιχτών χώρων.(βλέπε παρακάτω γι αυτό το θέμα)

Μιλήστε αρχικά με τους επαγγελματίες που έχετε αποφασίσει να συνεργαστείτε και δείτε ποιες είναι οι διαθέσιμες ημερομηνίες. Βρείτε μία εναλλακτική ημερομηνία και σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο αυτή να είναι μια καθημερινή μέρα και όχι Σαββατοκύριακο. Μπορείτε να επιλέξετε 2-3 εναλλακτικές ημερομηνίες για να μπορέσετε να συνδυάσετε τους επαγγελματίες και όχι μία ημερομηνία κάθε φορά, έτσι ώστε οι πιθανότητες να μπορέσετε να συνδυάσετε π.χ. κέντρο, φωτογράφο και εκκλησία να είναι περισσότερες.

Οπότε όχι πανικός και βιαστικές κινήσεις.

Πότε είναι καλύτερα τελικά;

Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά. Όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, έχουμε πιο πολλές πιθανότητες τα πράγματα να έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαββατοκύριακο από Ιούλη ως και Σεπτέμβριο, η επιλογή της καθημερινής είναι  και πάλι ίσως η καλύτερη λύση (επίσης οι καθημερινές είναι πάντα πιο χαλαρές!).

Εξωτερικός ή εσωτερικός χώρος;

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα αφού οι αυστηροί περιορισμοί που ήδη ισχύουν για τις συναθροίσεις σε εσωτερικό χώρο είναι πιο ελαστικοί στους εξωτερικούς χώρους. Για ευνόητους λόγους λοιπόν, ο γάμος ή η βάφτιση σε εξωτερικό χώρο είναι μονόδρομος καθώς και τα μέτρα ασφαλείας είναι πιο εύκολο να τηρηθούν και οι καλεσμένοι σας δεν θα διστάσουν να έρθουν για λόγους προστασίας και ασφάλειας.

Αξίζει να έχετε υπόψιν ότι ο εξωτερικός χώρος του κέντρου μας μπορεί να φιλοξενήσει άνετα έως 2200 άτομα, τηρώντας ΗΔΗ πολύ μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στα  τραπέζια, με πολύ μεγάλους διαδρόμους και άνεση χώρου (όσοι έχετε έρθει θα το έχετε διαπιστώσει άλλωστε). Επομένως, το μόνο που ίσως αλλάξει είναι ο αριθμός των ατόμων που θα κάθονται σε ένα τραπέζι, για τον οποίο έχουμε μια αόριστη ιδέα αλλά όχι επίσημη ενημέρωση.

 

 Το πιο σημαντικό είστε εσείς, ο άνθρωπος σας και η οικογένεια σας.

Όποιος ήθελε να έρθει στον γάμο σας πχ Μάιο θα έρθει και τον Ιούλιο, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο Οπότε αυτό μην σας ανησυχεί. Δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεστε τον κόσμο για αρχή. Η στιγμή είναι δική σας. Μόλις καταλήξετε στην ημερομηνία θα ενημερώσετε και τους καλεσμένους σας.

Τι γίνεται με τα προσκλητήρια;

Αν έχετε ήδη τυπώσει τα προσκλητήρια, δεν υπάρχει λόγος να ξανατυπώσετε και να κάνετε περιττά έξοδα. Μπορείτε να ζητήσετε απο το τυπογραφείο να σας φτιάξει ένα αυτοκόλλητο με την ίδια γραμματοσειρά και χρώμα που έχει και το προσκλητήριο σας και να το κολλήσετε πάνω στην νέα ημερομηνία. Διαφορετικά ακόμα και με ένα μαρκαδόρο μπορείτε να κάνετε εσείς την διόρθωση. Κανένας δεν θα σας παρεξηγήσει για αυτό!

Έχω πολλούς καλεσμένους από άλλο νομό ή και από το εξωτερικό: Τι θα κάνω τώρα;

Ισχύει ότι και στα παραπάνω. Δεν χρειάζεται πανικός. Όσον αφορά τη διαμονή, θα μιλήσετε με τους υπεύθυνους των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων Μέχρι τώρα, αυτό που γνωρίζουμε είναι πως από τα μέσα Ιουνίου και μετά θα αρχίσουν να καταφθάνουν πτήσεις από το εξωτερικό. Η μετακίνηση ενός Ελλάδας δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί πλήρως όμως αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα και ειδικά εφόσον το ταξίδι έχει την αιτιολογία του γάμου.

Αν αποφασίσω να κάνω τον γάμο το 2021 τι κάνω;

Αν επιλέξετε να μεταφέρετε την ημερομηνία το 2021, θα την κλείσετε από τώρα (όχι τον Σεπτέμβριο του 2020). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένετε και να χάσετε 3-4 μήνες εφόσον έχετε αποφασίσει να τον αναβάλλετε έναν ολόκληρο χρόνο.

Αν θέλω να ακυρώσω τελείως τον γάμο μου;

Ότι και να γίνει θα παντρευτείτε. Γιατί να τον ακυρώσετε; Δεν θα αλλάξει κάτι. Έχετε ήδη κάνει πολύ μεγάλο μέρος της οργάνωσης του γάμου σας. Αν τον ακυρώσετε θα πρέπει να τα ξανακάνετε όλα ξανά από την αρχή. Ενώ αν αλλάξετε την ημερομηνία, θα πάρετε και εσείς μία ανάσα ψυχολογική και οικονομική και θα έχετε και περισσότερο χρόνο στην διάθεσή σας για την οργάνωση του γάμου σας με λιγότερο άγχος.

Αν χρειάζομαι βοήθεια που μπορώ να απευθυνθώ;

Αν χρειάζεστε βοήθεια, έχετε απορία ή χρειάζεστε διευκρινίσεις, είμαστε πάντα δίπλα σας και πρόθυμοι να σας κατατοπίσουμε όπου και όπως μπορούμε φυσικά. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 2892041100, να στείλετε μήνυμα στη σελίδα μας στο fb ή να μας στείλετε mail.

Να είστε σίγουροι ότι όλη αυτή η κατάσταση μας αφορά τόσο όσο αφορά κι εσάς και ότι ενημερωνόμαστε καθημερινά από επίσημες πηγές για το τι μέλλει γενέσθαι. Μαζί, θα βρούμε τη λύση!

Με λίγη βοήθεια απο το https://akphotography.gr/koronoios-covid-19-gamoi-2020-pos-na-diaxeiristeite-tin-katastasi/?fbclid=IwAR3no57BOHLIfU8v_MWowyL-M5KTGl0VmUf1ZnZHLc8KA7x81Avmn4-w3dI

19 Tips για έναν απόλυτα επιτυχηµένο καλοκαιρινό γάµο

 1. Ξεκινάµε µε τα γενικότερα της διοργάνωσης κάθε γάµου. Τα σηµαντικότερα σηµεία είναι: ο σχεδιασµός και η επίβλεψη, η επιλογή της εκκλησίας και του χώρου, η διακόσµηση του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου, της εκκλησίας και συνολικά, η επιλογή του φωτογράφου για τις γαµήλιες φωτογραφίες και τα βίντεο, η επιλογή του DJ, της µουσικής ή/και της ζωντανής ορχήστρας, οι επιλογές σχετικά µε τη γαµήλια δεξίωση, αλλά ενδεχοµένως και ειδικών παιδαγωγών (διασκεδαστών, µάγων και κλόουν) που θα απασχολήσουν τα παιδιά των καλεσµένων σας αλλά και η επιλογή των δώρων που εσείς θα προσφέρετε, πχ στους κουµπάρους.
 2. Αν ακούγοντας για καλοκαιρινό γάµο το µυαλό σας πάει αυτόµατα σε θάλασσες και παραλίες, επανεξετάστε το θέµα. Εναλλακτικές προτάσεις που θα σας εξασφαλίσουν διασκέδαση και δροσιά, υπάρχουν πολλές: ροµαντικός γάµος σε έναν υπέροχο καταπράσινο κήπο, λιτός γάµος σε ένα όµορφο ξωκλήσσι, και φυσικά η δεξίωση επιβάλλεται να γίνει σε εξωτερικό χώρο αφού η περιοχή μας ενδείκνυται για διασκέδαση μέχρι πρωίας ως το πρώτο φως της ημέρας!
 3. Στείλτε τα προσκλητήρια έγκαιρα. Το καλοκαίρι είναι περίοδος διακοπών και πολλοί είναι αυτοί που ακόµα κι αν δε φύγουν, τα Σαββατοκύριακα κανονίζουν µικρές αποδράσεις.
 4. Στα προσκλητήρια σας προσθέστε ένα σήµα κατατεθέν του καλοκαιριού, όπως πχ ένα ηλιοτρόπιο ή έναν αστερία. Για εσάς που θέλετε κάτι παραπάνω, στολίστε τα προσκλητήρια σας µε κορδέλες από οργάντζα.
 5. Επιλέξτε µε τη βοήθεια των ειδικών που θα οργανώσουν το γάµο σας µποµπονιέρες µε καλοκαιρινό θέµα ανάλογα µε το concept της δεξίωσης του γάµου. Αν πχ η διακόσµηση του χώρου περιλαµβάνει στοιχεία εµπνευσµένα από τη θάλασσα, πάνω στις µποµπονιέρες σας µπορεί να µπουν κοχυλάκια, άγκυρες ή ακόµα και καραβάκια.                                   
 6. Αν τώρα σας αρέσει πολύ η θάλασσα και τα νησιά, µια όµορφη πρόταση είναι η διακόσµηση του χώρου να έχει κυκλαδίτικο χρώµα (λευκό και µπλε) και τα λουλούδια σας να είναι µαργαρίτες, παπαρούνες ή ακόµα και υπέροχες λεβάντες. Αν τώρα προτιµάτε κάτι πιο εξωτικό, µια διακόσµηση µε µπαµπού και εξωτικά λουλούδια θα κάνει τη διαφορά.
 7. Τα χρώµατα του ουράνιου τόξου, αλλά και τα έντονα χρώµατα γενικότερα µας φέρνουν στο µυαλό το καλοκαίρι. Μια όµορφη πρόταση για τις µποµπονιέρες σας στηρίζεται σε αυτό ακριβώς: αντί για λευκό τούλι, ζητήστε οι µποµπονιέρες να φτιαχτούν από τούλι σε πολλά και διαφορετικά χρώµατα που θα τοποθετηθούν φύλλο-φύλλο, έτσι ώστε να θυµίζουν ουράνιο τόξο. Μια λευκή ή κίτρινη κορδέλα στο δέσιµο, ολοκληρώνει την εικόνα.
 8. Ένα όµορφο βαζάκι ή ένα κοµµάτι δαντέλα µε αποξηραµένα λουλούδια ή βολβούς µπορεί να συνοδεύσει τη µποµπονιέρα που θα επιλέξετε και να γίνει ένα όµορφο δωράκι για τους καλεσµένους σας. Αν επιλέξετε κάτι τέτοιο, φροντίστε η µποµπονιέρα να είναι απλή και µικρή, ώστε µε µια κορδέλα να δεθεί από το βαζάκι ή το δαντελένιο πουγκί.
 9. Αν επιλέξετε να παντρευτείτε το µεσηµέρι, ο γάµος σας κινδυνεύει να µετατραπεί σε µαρτύριο, για εσάς, αλλά και για τους καλεσµένους σας. Η ζέστη θα χαλάσει την καλή διάθεση όλων και µετά το φαγητό, δε θα προλαβαίνετε να µετράτε χασµουρητά. Ιδανικά, επιλέξτε να τελεστεί το µυστήριο αργά το απόγευµα, ώστε η δεξίωση να πραγµατοποιηθεί την ώρα του δειλινού. Θα έχετε περισσότερη δροσιά και το φως του δειλινού θα σας χαρίσει αναµνήσεις µε υπέροχο ροµαντικό φόντο.
 10. Μπορείτε επίσης, αν το επιθυµείτε, να ζητήστε από τους επαγγελµατίες που θα φροντίσουν το γάµο σας να προµηθευτούν µικρά φυτά σε γλαστράκια (πχ βασιλικό) που µπορούν πολύ όµορφα να στολίσουν το τα τραπέζια των καλεσµένων σας στη γαµήλια δεξίωση.
 11. Προσοχή τώρα στη γαµήλια τούρτα. Μία ιδέα – πρόταση από εµάς: η τούρτα που θα κόψετε και θα παρουσιάσετε στους καλεσµένους σας µπορεί να µην είναι αληθινή, παρά µόνο στο επάνω µέρος της, ενώ η υπόλοιπη, αυτή που θα απολαύσετε στη συνέχεια, θα σας περιµένει, σε ιδανικές συνθήκες, µέσα στο ψυγείο. Έτσι, η τούρτα σας, θα σταθεί κυριολεκτικά στο ύψος της.
 12. Επανερχόµαστε στη ζέστη από την οποία πρέπει να προστατέψετε τους καλεσµένους σας. Αν την ηµέρα του γάµου σας έχει ζέστη, φροντίστε να υπάρχει τέντα στο µεγαλύτερο µέρος του χώρου που θα τελεσθεί το µυστήριο, αλλά και στο χώρο που θα γίνει η δεξίωση. Οι µεγάλοι ανεµιστήρες, αλλά και οι ανεµιστήρες οροφής αποτελούν µια εξαιρετική λύση. Όσο για την εκκλησία, ελέγξτε αν υπάρχουν κλιµατιστικά.  Τέλος, µαζί µε τη µποµπονιέρα, έξω από την εκκλησία, µια δροσερή σπιτική λεµονάδα, θα αναζωογονήσει και θα δροσίσει τους καλεσµένους σας κάνοντας τη διαφορά!
 13. Προσέξτε επίσης τα κοσµήµατα που θα επιλέξετε. Τα «βαριά» κοσµήµατα, δεν αποτελούν σοφή επιλογή, αντίθετα οι πέρλες είναι πολύ πιο σικ, αλλά και πολύ πιο ταιριαστές µε την εποχή.
 14. Ας περάσουµε τώρα στο νυφικό. Εξετάστε εγκαίρως αν το νυφικό σας είναι κατάλληλο για ακραίες θερµοκρασίες.
  Τι ακριβώς εννοούµε; Πολύ απλά ότι φορώντας το, δε θα πρέπει να κολλάει πάνω σας και ότι θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα µέσα σε αυτό. Προτείνουµε ανεπιφύλακτα το µετάξι, καθώς είναι ελαφρύ και αναπνέει, αν τώρα είστε καλλίγραµµη, τολµήστε ένα µίνι νυφικό, ώστε να έχετε ελευθερία κινήσεων.
 15. Όσο για τον γαµπρό, ένα λινό κοστούµι σε ανοιχτά χρώµατα αποτελεί ιδανική επιλογή, ειδικά αν ο γάµος σας έχει ένα πιο νεανικό και ανάλαφρο στυλ.
 16. Προσοχή επίσης στην επιλογή του µακιγιάζ. Εδώ οι συµβουλές από επαγγελµατία, θα διευκολύνουν πολύ την κατάσταση. Εµείς απλά θα σας δώσουµε το χρυσό κανόνα τον οποίο πρέπει να ακολουθεί κάθε νύφη, ανεξάρτητα από την εποχή που παντρεύεται: τη µέρη του γάµου σας το µακιγιάζ σας θα πρέπει να δείχνει εσάς στην καλύτερη σας εκδοχή. Μην προσπαθήστε να γίνεται κάποια άλλη και πείτε «όχι» στις υπερβολές. Φροντίστε το µακιγιάζ σας να µην είναι έντονο και «βαρύ», προτιµείστε φυσικά και απαλά χρώµατα, αδιάβροχο eyeliner και mascara που θα αντέξουν στη ζέστη, αλλά και τη συγκίνηση και χρησιµοποιήστε concealer, πούδρα και foundation για µεγαλύτερη διάρκεια, αλλά και για να αποφύγετε τη γυαλάδα και τη λιπαρότητα.                                     
 17. Και φτάνουµε στο µενού. Ανάλογα µε τον τόπο, το χώρο της δεξίωσης, αλλά και τον προϋπολογισµό του γάµου σας, επιλέξτε προϊόντα της εποχής και της περιοχής και συνοδεύστε τα µε δροσερές σαλάτες και φρούτα εποχής. Το παγωτό είναι επίσης µια δροσερή πρόταση, όπως και η απαραίτητη φρουτοσαλάτα που θα βοηθήσει τους καλεσμένους να χωνέψουν!
 18. Ανακεφαλαιώνοντας να θυµάστε ότι για να µην αγχωθείτε µε απρόοπτα της τελευταίας στιγµής θα πρέπει να έχετε… ένα plan B. Για τα πάντα, πχ ένα δεύτερο πουκάµισο για τον γαµπρό, µία βελόνα και µια κλωστή αν ξηλώσει ένα στρίφωµα ή ένα κουµπί ή οτιδήποτε άλλο θα µπορούσε να αποτελέσει σωτήρια λύση µπροστά σε µια µικρή ή µεγαλύτερη
  αναποδιά.
 19. Όσο για το τέλος, κρατήσαµε το σηµαντικότερο: ο απόλυτος σύµµαχος για έναν επιτυχηµένο γάµο είναι η καλή διάθεση, ενώ το ισχυρότερο αντίδοτο στα απρόοπτα, δεν είναι άλλο από το χαµόγελο σας. Και αν ρίξτε µια µατιά δίπλα σας, θα καταλάβετε τι ακριβώς εννοούµε, αφού ότι κι αν πάει στραβά, δίπλα σας θα βρίσκεται ο άνθρωπος που αγαπάτε και που επιλέξατε να ζήσετε µαζί του…    

Τα καλύτερα Ερωτικά Τραγούδια όλων των εποχών!

Μέχρι χθες χορεύατε μαζί στα clubs και τώρα ετοιμάζεστε για το χορό του Ησαϊα; Δεν ξέρετε με ποιο τραγούδι να ανοίξετε τη γαμήλια δεξίωση; Ποιο από όλα τα αγαπημένα σας ως ζευγάρι να διαλέξετε; Ας αφήσουμε το εγκυρότερο μουσικό περιοδικό, το Billboard, να μας δώσει μια μικρή βοήθεια από τη λίστα με τα 50 Καλύτερα Ερωτικά Τραγούδια όλων των εποχών!

 1. “Love Song” – Sara Bareilles

No. 4 το 2008

 1. “Baby Love” – The Supremes

No. 1 για 4 εβδομάδες το 1964

 1. “Love Story” – Taylor Swift

No. 4 το 2009

 1. “Part-Time Lover” – Stevie Wonder

No. 1 το 1985

 1. “Lovin’ You” – Minnie Riperton

No. 1 το 1975

 1. “You’ve Lost That Lovin’ Feelin'” – The Righteous Brothers

No. 1 για 2 εβδομάδες το 1965

 1. “This Guy’s In Love With You” – Herb Alpert

No. 1 για 4 εβδομάδες το 1968

 1. “Don’t Let Go (Love)” – En Vogue

No. 2 το 1997

 1. “Justify My Love” – Madonna

No. 1 για 2 εβδομάδες το 1991

 1. “That’s The Way Love Goes” – Janet Jackson

No. 1 για 8 εβδομάδες το 1993

 1. “The Power of Love” – Celine Dion

No. 1 για 4 εβδομάδες το 1994

 1. “I Love You Always Forever” – Donna Lewis

No. 2 το 1996

 1. “I Just Called to Say I Love You” – Stevie Wonder

No. 1 για 3 εβδομάδες το 1984

 1. “Greatest Love of All” – Whitney Houston

Νο. 1 για 3 εβδομάδες το 1986

 1. “The Power of Love” – Huey Lewis & the News

No. 1 για 2 εβδομάδες το 1985

 1. “Dreamlover” – Mariah Carey

No. 1 για 8 εβδομάδες το 1993

 1. “Love Hangover” – Diana Ross

No. 1 για 2 εβδομάδες το 1976

 1. “Can’t Help Falling in Love” – UB40

No. 1 για 7 εβδομάδες το 1993

 1. “I Knew I Loved You” – Savage Garden

No. 1 για 4 εβδομάδες το 2000

 1. “I Want to Know What Love Is” – Foreigner

No. 1 για 2 εβδομάδες το 1984

 1. “What’s Love Got to Do With It” – Tina Turner

No. 1. για 3 εβδομάδες το 1984

 1. “She Loves You” – The Beatles

No. 1 για 2 εβδομάδες το 1964

 1. “(Love Is) Thicker Than Water” – Andy Gibb

No. 1 για 2 εβδομάδες το 1978

 1. “I Think I Love You” – The Partridge Family

No. 1 για 3 εβδομάδες το 1970

 1. “Love Rollercoaster” – Ohio Players

No. 1 για 1 εβδομάδα το 1976

 1. “I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)” – Whitney Houston

No. 1 για 2 εβδομάδες το 1987

 1. “Love Will Keep Us Together” – Captain and Tennille

No. 1 για 4 εβδομάδες το 1975

 1. “Roses Are Red (My Love)” – Bobby Vinton

No. 1 για 4 εβδομάδες το 1962

 1. “Crazy in Love,” Beyoncé featuring Jay-Z

No. 1 για 8 εβδομάδες το 2003

 1. “To Sir With Love” – Lulu

No. 1 για 5 εβδομάδες το 1967

 1. “Vision of Love” – Mariah Carey

No. 1 για 4 εβδομάδες το 1990

 1. “It Must Have Been Love” – Roxette

No. 1 για 2 εβδομάδες το 1990

 1. “Love Takes Time” – Mariah Carey

No. 1 για 3 εβδομάδες το 1990

 1. “Woman in Love” – Barbra Streisand

No. 1 για 3 εβδομάδες το 1980

 1. “Love Is Blue” – Paul Mauriat

No. 1 για 5 εβδομάδες το 1968

 1. “To Know Him Is to Love Him” – The Teddy Bears

No. 1 για 3 εβδομάδες το 1958

 1. “Crazy Little Thing Called Love” – Queen

No. 1 για 4 εβδομάδες το 1980

 1. “Because You Loved Me” – Celine Dion

No. 1 για 6 εβδομάδες το 1996

 1. “My Love” – Paul McCartney and Wings

No. 1 για 4 εβδομάδες το 1973

 1. “Bleeding Love” – Leona Lewis

No. 1 για 4 εβδομάδες το 2008

 1. “I Can’t Stop Loving You” – Ray Charles

No. 1 για 5 εβδομάδες το 1962

 1. “Best of My Love” – The Emotions

No. 1 για 5 εβδομάδες το 1977

 1. “Because I Love You (The Postman Song)” -Stevie B

No. 1 για 4 εβδομάδες το 1990

 1. “Let Me Love You” – Mario

No. 1 για 9 εβδομάδες το 2005

 1. “I Will Always Love You” – Whitney Houston

No. 1 για 14 εβδομάδες το 1992

 1. “Silly Love Songs” – Wings

No. 1 για 5 εβδομάδες το 1976

 1. “How Deep Is Your Love,” Bee Gees

No. 1 για 3 εβδομάδες το 1977

 1. “We Found Love” – Rihanna feat. Calvin Harris

No. 1 για 10 εβδομάδες το 2011

 1. “I’ll Make Love to You” – Boyz II Men

No. 1 για 14 εβδομάδες το 1994

 1. “Endless Love” Diana Ross & Lionel Richie

No. 1 για 9 εβδομάδες το 1981

Φωτογραφίες Γάμου: Mία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις!

Μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, αλλά οι φωτογραφίες του γάμου αξίζουν ακόμη περισσότερο. Μέσα σε αυτές βλέπει κανείς την αγάπη, την υπόσχεση, την ανάμνηση, το πάθος και την ευτυχία. Αυτά είναι που τις κάνουν διαχρονικές και ανεκτίμητες. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι φωτογράφοι του γάμου υπόσχονται εκπληκτικά αποτελέσματα. Όσο καλός και να είναι ο φωτογράφος όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να αποτυπωθεί στις φωτογραφίες αν εσύ δεν νιώθεις άνετη και με αυτοπεποίθηση.

Θες να μάθεις πως θα τα καταφέρεις;

Ο φωτογράφος

Κλείσε έναν φωτογράφο με τον οποίο έχεις καλές σχέσεις. Ιδανικό είναι να γνωρίζεστε, αν όμως δεν ξέρετε κανέναν, εστιάστε στο ποιός σας βγάζει την καλύτερη αύρα και με ποιον έχετε την καλύτερη “χημεία”. Στο κάτω-κάτω αν δεν τα πηγαίνεις καλά με τον φωτογράφο του γάμου σου, πως περιμένεις να νιώσεις άνετα μπροστά στην κάμερά του;

Το περιτύλιγμα

Κάνε ένα επαγγελματικό χτένισμα και βάψιμο, αλλά φρόντισε να είναι «εσύ». Αυτό που θέλεις, είναι να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Η δοκιμή τόσο των μαλλιών όσο και του μακιγιάζ είναι απαραίτητη προκειμένου να νιώθεις άνετα την ημέρα του γάμου σου. Παράλληλα, καλό είναι να βεβαιωθείς ότι έχεις έναν μικρό καθρέφτη πάντα διαθέσιμο, έτσι ώστε πριν τη φωτογράφιση να ξέρεις ότι δεν έχει φύγει το κραγιόν και ότι η μάσκαρα δεν έχει κάνει λεκέδες.

Η πόζα

Εξάσκησε τις πόζες που θα πάρεις από πριν. Αν δεν έχεις συνηθίσει να κρατάς κάτι ενώ βγάζεις φωτογραφίες (ανθοδέσμη), ή να φοράς ένα τόσο μεγάλο φόρεμα, κάνε μία μίνι-προπόνηση, έτσι ώστε να βρεις τις πόζες που σε αναδεικνύουν.

Το χαμόγελο

Ομοίως, δοκίμασε το χαμόγελό σου. Εκεί, δεν έχει σημασία το πόσο ευτυχισμένη είσαι στην πραγματικότητα την ημέρα του γάμου σου, γιατί το να χαμογελάσεις μετά την εντολή του φωτογράφου μπορεί να είναι δύσκολο. Δοκίμασε να χαμογελάς με τα μάτια σου. Διάλεξε μία ανάμνηση με τον αγαπημένο σου που σε κάνει πάντα να χαμογελάς. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο σε μια φωτογραφία από ένα ψεύτικο χαμόγελο που δεν φτάνει στα μάτια.

Το ποτό

Καλό θα ήταν να αποφύγεις την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ πριν τις φωτογραφίες του γάμου σου. Ένα ποτήρι σαμπάνια είναι οκ, τρία σφηνάκια τεκίλα, χμ, όχι και τόσο. Το τελευταίο πράγμα που θες, είναι να φαίνεσαι μεθυσμένη στις φωτογραφίες του γάμου σου. Και μην ξεχνάς ότι αν είσαι ζαλισμένη είναι ακόμη πιο δύσκολο να αισθάνεσαι άνετα μπροστά στην κάμερα του φωτογράφου.

Ο χρόνος

Βεβαιώσου ότι έχεις αρκετό διαθέσιμο χρόνο για τις φωτογραφίες. Δεν είναι ωραίο να βιάζεστε για να πάτε στην ώρα σας στη δεξίωση του γάμου. Κάνε την έρευνά σου από πριν: βρες τις ιδανικές τοποθεσίες και κάνε σχέδια για φωτογραφίες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της εκκλησίας, αν ο καιρός είναι ιδανικός για τη μεγάλη μέρα.

Η στάση του σώματος

Η καλή στάση του σώματος είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείχνεις υπέροχη την ημέρα του γάμου σου. Ώμοι πίσω και κοιλίτσα μέσα, λοιπόν! Δύο ακόμη γρήγορα tips για άψογη εμφάνιση: ανασήκωσε το πηγούνι σου ένα κλάσμα ώστε ο λαιμός σου να φαίνεται μακρύτερος και μην κρατάς τα χέρια σου κοντά στο σώμα σου, για να φαίνονται πιο αδύνατα.

Η ουσία

Να είστε ο εαυτός σας. Να θυμάστε πάντα το λόγο που φωτογραφίζεστε και να κοιτάτε συχνά τον άνθρωπο που επιλέξατε να μοιραστείτε τη ζωή σας. Θα σας φωτίζει και θα σας ομορφαίνει!

Τι να φάτε και τι όχι τη μέρα του γάμου σας!

Από το πρωί ξεκινά η προετοιμασία… μακιγιάζ, μαλλιά, νύχια, fitting νυφικού, φωτογραφίες… μήπως κάτι ξεχνάμε;

Τα απαραίτητα διαλείμματα για φαγητό! Δυστυχώς αυτή την παράληψη την κάνουν οι περισσότερες νύφες. Είτε εξαιτίας του άγχους τους, είτε εξαιτίας της λανθασμένης τους πεποίθησης ότι το φαγητό μπορεί να τους προκαλέσει φούσκωμα και να μην φαίνονται τέλειες μέσα στο υπέροχο νυφικό τους, οι περισσότερες νύφες παραλείπουν να φάνε έστω και το παραμικρό την ημέρα του γάμου τους… Αποτέλεσμα; Νεύρα, πολλά νεύρα και πιθανότατα ζαλάδες!

Πιστέψτε μας δεν υπάρχει λόγος για αυτήν την ταλαιπωρία, το μόνο που χρειάζεστε είναι το σωστό πρόγραμμα και τις σωστές τροφές ώστε και “χορτάτη” να είστε τη μέρα του γάμου σας, και επίπεδη κοιλιά να έχετε και η ψυχολογία σας να είναι “ανεβασμένη”.

Όπως και κάθε μέρα, έτσι και την ημέρα του γάμου σας το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία σας, απολαύστε ένα υγιεινό και ελαφρύ πρωινό, ένα πρωινό που θα σας δώσει όλη την ενέργεια που χρειάζεστε για τη μεγάλη ημέρα.

Σας προτείνουμε  τοστ με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα και γιαούρτι με φρούτα ή ένα bagel ολικής άλεσης με λίγο τυρί κρέμα.

Να τρως κάτι – έστω και κάτι μικρό – κάθε φορά που σου δίνεται η ευκαιρία μέσα στην ημέρα. Κάτι οι προετοιμασίες, κάτι οι συγγενείς και οι φίλοι που θα έρθουν από νωρίς στο σπίτι σου… θα ξεχάσεις ή δεν θα προλαβαίνεις να φας αλλά εδώ θα φανούν χρήσιμες για ακόμη μια φορά οι φίλες σου! Ζήτησε τους να έχουν μαζί τους μικρά σνακς και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να σας “ταΐζουν”! Σας προτείνουμε αμύγδαλα, αλμυρά κρακεράκια, τοστ με τυρί και γαλοπούλα, μήλα, μπάρες δημητριακών.

Φάτε μαζί με τους καλεσμένους σας. Είναι κανόνας, όποτε τρώνε οι καλεσμένοι σας είναι ευκαιρία -και πρέπει να την εκμεταλλευτείτε- να τρώτε και εσείς. Και κυρίως κατά τη διάρκεια του πάρτι του γάμου σας μην διστάσετε να κάτσετε ήσυχα με τον σύζυγό σας και να απολαύσετε το μενού που εσείς οι ίδιοι διαλέξατε με μεγάλη προσοχή!

Μην το “ρίξετε” στο ποτό! Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος από το άγχος σας να μπείτε στον πειρασμό να πιείτε λίγο παραπάνω αλλά εδώ είναι που χρειάζεται αυτοσυγκράτηση! Περιοριστείτε σε μερικά ποτήρια κρασί και αποφύγετε τη σαμπάνια και άλλα ποτά με ανθρακικό καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να σας προκαλέσουν φούσκωση!

Μην παραλείπετε να πίνετε πολύ νερό! Το νερό δίνει υγεία και λάμψη στην επιδερμίδα!

 

πηγή: yes-i-do.gr  

Boήθεια, βαφτίζω! Δείτε βήμα – βήμα τι πρέπει να κάνετε για μια επιτυχημένη βάφτιση!

Η βάπτιση είναι το πρώτο μυστήριο, σηματοδοτεί την εισαγωγή του πιστού στο σώμα της εκκλησίας και έχει και ένα τυπικό-διαδικαστικό κομμάτι στο οποίο πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή για να μην ταλαιπωρηθείτε.

Οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για να τελεστεί το μυστήριο της βάπτισης του παιδιού σας είναι:

Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης του παιδιού την οποία θα πρέπει να προσκομίσετε στον εφημέριο του ναού της ενορίας σας.

Η Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης εκδίδεται από το Ληξιαρχείο του Δήμου που έχετε δηλώσει τη γέννηση του παιδιού.Στην εκκλησία θα πρέπει επίσης να προσκομίσετε και το Πιστοποιητικό Γέννησης του παιδιού που σας έδωσαν όταν δηλώσατε τη γέννηση του μωρού στο ληξιαρχείο. Το ένα από τα αντίγραφα που σας έδωσαν έχει επάνω την ένδειξη “για τη βάπτιση”.

Φυσικά θα πρέπει να έχετε προκαθορίσει εγκαίρως, την ημέρα και ώρα της βάπτισης με τον εφημέριο της εκκλησίας όπου επιθυμείτε να τελέσετε το μυστήριο.

Πριν από τη Βάπτιση οι γονείς μαζί με τον ιερέα συμπληρώνουν σε μια φόρμα τα στοιχεία του ονόματος που θα δοθεί στο μωρό, τα θρήσκευμά του και τα στοιχεία του νονού και των γονέων. Για αυτό καλό θα είναι να έχετε μαζί σας τις αστυνομικές σας ταυτότητες.

Μετά τη βάπτιση 

Ο Ιερέας εκδίδει και σας δίνει μια βεβαίωση – δήλωση βάπτισης την οποία θα πρέπει να καταθέσετε εντός 10 ημερών στο Ληξιαρχείο του τόπου που έχει δηλωθεί η γέννηση του παιδιού.

Η δήλωση βάπτισης πρέπει να γίνει εντός 90 ημερών από την τέλεση του Μυστηρίου στο Ληξιαρχείο του Δήμου που ανήκετε. Και αφού έχετε τακτοποιήσει όλα τα γραφειοκρατικά και έχετε επιλέξει ενορία και καθορίσει ημερομηνία και ώρα… πάμε παρακάτω σε εξίσου σημαντικά θέματα!

1. Οικονομικός Προϋπολογισμός
Το κυριότερο στοιχείο που θα καθορίσει τις επιλογές μας, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι το αποτέλεσμα θα είναι κατώτερο των περιστάσεων. Πρωτότυπές ιδέες και οικονομικές είναι αυτό που θα μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να βγείτε εκτός προγραμματισμού όσον αφορά το πορτοφόλι σας.

2. Προσκλητήριο
Το προσκλητήριο είναι η πρώτη εικόνα που θα λάβουν οι καλεσμένοι σας για το ύφος της βάπτισης.

Αν θέλετε να έχετε κάποιο θέμα η πρόσκληση είναι το βασικό στοιχείο οπότε και θα κινηθείτε σε αυτό.
Πληθώρα απο έξυπνα ποιηματάκια μπορούν να αποτελέσουν το κείμενο του προσκλητηρίου σας ενώ αν ανήκετε στους κλασσικούς μπορείτε να αρκεστείτε σε μια τυπική προσφώνηση.

Στο προσκλητήριο, τα απαραίτητα στοιχεία που θα πρέπει να αναγράφονται είναι η ημερομηνία , η ώρα, ο τόπος καθώς και η εκκλησία που θα πραγματοποιηθεί το μυστήριο καθώς και το κέντρο διασκέδασης που θα γίνει το τραπέζι.

Στο προσκλητήριο εκτός απο τα ονόματα των γονιών θα πρέπει να αναγράφονται και τα ονόματα των αναδόχων.
Τα προσκλητήρια δίδονται συνήθως 2-3 εβδομάδες πριν από τη βάπτιση.

  1. Μπομπονιέρα
   Ημπομπονιέρα είναι καλό να έχει μια συνοχή με το προσκλητήριο και η επιλογή της να γίνει σύμφωνα με το θέμα που έχετε επιλέξει. Προσοχή στον αριθμό και ειδικά στις παιδικές μπομπονιέρες – ας είναι λίγο παραπάνω από τους καλεσμένους σας, θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα αδειάζει το καλάθι!
  2. Φωτογράφος
   Η επιλογή του φωτογράφου είναι επίσης πολύ σημαντικό θέμα. Θυμηθείτε, είναι ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την καταγραφή των πολύτιμων αναμνήσεων σας.  Αν είχατε μείνει ικανοποιημένοι απο τον άνθρωπο που είχατε επιλέξει για τον γάμο σας τότε απαλλάσσεστε της διαδικασίας και απλά κλείνετε την ημερομηνία.

  5. Επιλογή χώρου δεξίωσης
  Ο χώρος που θα φιλοξενήσει τους καλεσμένους σας μετά το μυστήριο θα πρέπει να σας ικανοποιεί απόλυτα και να συγκεντρώνει βασικά χαρακτηριστικά, όπως αν είναι κατάλληλος για τον αριθμό των καλεσμένων σας, αν το μενού προσαρμόζεται εύκολα στις απαιτήσεις σας, αν είναι οικονομικό και κυρίως ποιοτικό, αν διαθέτει άνετο Parking και σωστό σερβις κ.α. Θα βοηθούσε να σκεφτείτε μερικές από τις βαφτίσεις που ήσασταν εσείς καλεσμένοι: πού περάσατε πραγματικά καλά; Πού φάγατε νόστιμο φαγητό και μείνατε ευχαριστημένοι από την εξυπηρέτηση;

   1. Διακόσμηση εκκλησίας και χώρου δεξίωσης
    Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κινηθείτε σύμφωνα με το θέμα που έχετε επιλέξει και να διακοσμήσετε τον χώρο ανάλογα. Το ίδιο ύφος διακόσμησης θα πρέπει να ακολουθήσει και στο χώρο της δεξίωσης ώστε να υπάρξει συνοχή και αρμονία.
   2. Δώρα Νονάς ή Νονού

   Αν έχετε το θάρρος να ρωτήσετε τι θα ήθελαν ή τι χρειάζονται, μόλις γλιτώσατε από μια χρονοβόρα διαδικασία! Αν πάλι θέλετε να είναι έκπληξη, οι επιλογές είναι ατελείωτες: από ηλεκτρικές συσκευές μέχρι laptop, φωτογραφικές μηχανές, τηλεόραση αλλά και ταξίδια κρατούν τα σκήπτρα στα δώρα των νονών

   1. Μουσική

   Μπορεί να εμφανίζεται τελευταίο στη λίστα, δεν είναι όμως λιγότερο σημαντικό αφού η μουσική είναι αυτή που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το γλέντι που θα ακολουθήσει τη βάφτιση του παιδιού σας. Ιδανικά, προτιμήστε καλλιτέχνη ή DJ που έχετε ακούσει στο παρελθόν και έχετε διασκεδάσει με το πρόγραμμά του.

   1. Μικρές λεπτομέρειες

   Όσο πλησιάζει η ημερομηνία τόσο περισσότερα θέματα θα προκύπτουν που θα χρειάζονται διευθέτηση εκ μέρους σας. Γι αυτό καλό είναι να μην τα αφήνετε τελευταία στιγμή και να προβλέψετε έγκαιρα. Για παράδειγμα, μην περιμένετε τις τελευταίες εβδομάδες να πάτε να ψωνίσετε τα ρούχα και τα παπούτσια που θα φορέσετε εκείνη τη μέρα. Το ίδιο ισχύει και για το κομμωτήριο και το μακιγιάζ αλλά και για το ποιος θα κάνει το babysitting των υπολοίπων παιδιών αν έχετε ή για το αν τελικά βάλετε ανιματέρ που θα απασχολήσει τους λιλιπούτειους καλεσμένους σας ή όχι.

   Με σωστό προγραμματισμό όλα γίνονται πιο εύκολα και κυρίως χωρίς άγχος. Άλλωστε η βάφτιση ενός παιδιού είναι μεγάλη χαρά, μην αφήσετε τίποτα να σας τη στερήσει!

Βάλτε τους στη… θέση τους! (ή αλλιώς: πώς να ορίσετε τα τραπέζια των καλεσμένων σας)

Η μεγάλη μέρα πλησιάζει, τα ονόματα των καλεσμένων στο γάμο και στη δεξίωση είναι ήδη γνωστά και εσείς πρέπει να φροντίσετε έτσι ώστε να καθίσουν με όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο τρόπο γίνεται..

Η διάταξη των θέσεων στη γαμήλια δεξίωση μπορεί να γίνει περίπλοκο θέμα, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα τραπέζια που θα επιλέξετε να κοσμεί το ταμπελάκι «reserve”!

Πάρτε τη βοήθεια των μελών της οικογένειάς σας 

Μην προσπαθήστε να κάνετε το διάγραμμα εξ ολοκλήρου μόνοι σας. Είναι χρήσιμο εάν μπορείτε να επιστρατεύσετε ένα άτομο από κάθε πλευρά της οικογένειας, όπως για παράδειγμα τις δύο μητέρες. Άλλωστε αυτοί είναι που γνωρίζουν καλύτερα «τα σόγια» και τις οικογένειες!

Η θέση των νεόνυμφων και των οικογενειών τους

Αρχίζοντας με το νυφικό τραπέζι, αυτό ξέρουμε ήδη ότι είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος και ορατό από όλους. . Οι νεόνυμφοι κάθονται στη μέση ενώ ο κουμπάρος ή οι κουμπάροι κάθονται δίπλα από το ζευγάρι. Συνηθίζεται στο νυφικό τραπέζι να κάθονται οι γονείς του γαμπρού και της νύφης αλλά και τα αδέρφια τους.  Σε πολύ κοντινά επίσης τραπέζια κάθονται υπόλοιποι στενοί συγγενείς των νεόνυμφων όπως παππούδες, γιαγιάδες, πρώτοι θείοι και ξαδέρφια αν και εδώ στην Κρήτη, η γιαγιά και ο παππούς κατέχουν συνήθως περίοπτη θέση στο τραπέζι του ζευγαριού…

Σε κάθε περίπτωση, στο γαμήλιο τραπέζι δεν κάθονται οι γονείς του κουμπάρου (ή του συντέκνου), τα αδέρφια τους ή οι γονείς τους και γενικά οποιοσδήποτε άλλος πέραν των προαναφερόμενων. Να θυμάστε επίσης ότι το τραπέζι των νεόνυμφων τις περισσότερες στιγμές της δεξίωσης παραμένει… άδειο αφού οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ή χαιρετούν , ή χορεύουν, οπότε ένα τεράστιο, άδειο τραπέζι δεν είναι μια όμορφη εικόνα.

Φίλοι, συνάδελφοι, γείτονες, και άλλες ομάδες με κοινά χαρακτηριστικά

 

Οι συνάδελφοί σας, ως μέλη μιας ομάδας με τα ίδια ενδιαφέροντα, μπορούν επίσης να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τους φίλους ή τους συμμαθητές σας, αφού σίγουρα έχουν πολλά να συζητήσουν. Είναι άτομα που ήδη γνωρίζονται και περνούν καλά μεταξύ τους..

Ένα άλλο κριτήριο με το οποίο μπορείτε να χωρίσετε τα τραπέζια είναι να βάλετε μαζί άτομα ίδιας ηλικίας ή με ίδια ενδιαφέροντα ακόμα και αν δεν γνωρίζονται , προσφέροντάς τους με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να το κάνουν. Για παράδειγμα γιατί να μη βάλετε τα ξαδέρφια σας με τα ξαδέρφια του άντρα σας στο ίδιο τραπέζι ή φίλους της μίας πλευράς με φίλους από την άλλη; Ευκαιρία να γνωριστούν οι δυο οικογένειες καλύτερα!

Τελευταία και χρησιμότερη ίσως συμβουλή

Μην μπείτε στο «τριπάκι» να βγάλετε πλάνο για όλους τους καλεσμένους. Τραπέζια με σήμανση «Συγγενείς Νύφης» ή «Συγγενείς Γαμπρού» είναι πολύ γενικά και αόριστα, με δεδομένο ότι εδώ στην Κρήτη ο θεσμός της οικογένειας καλά κρατεί κι έτσι πάρα πολλοί καλεσμένοι είναι όντως συγγενείς της νύφης ή του γαμπρού – άρα, ποιος θα πρωτοκαθίσει;

Μια έξυπνη λύση είναι να κρατήσετε τραπέζι «Α συγγενείς νύφης», διαχωρίζοντας έτσι κάπως το «σόι» κι έχοντας το κεφάλι σας ήσυχο ότι δεν θα ακολουθήσουν στιγμές απείρου κάλλους με την δεύτερη, μακρινή σας θεία από το σόι του πατέρα σας που έχετε δει 5 φορές όλες κι όλες στη ζωή σας να φωνάζει «Μα αφού γράφει ότι αυτό το τραπέζι είναι για τους συγγενείς της νύφης» .

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, τα τραπέζια που είναι “must” να έχουν reserve είναι (εκτός από των νεόνυμφων φυσικά) των κουμπάρων, των συναδέλφων, των καλεσμένων των κουμπάρων και των πολύ στενών συγγενών.

 

Είσαι έγκυος πριν τον γάμο σου; Απόλαυσέ το!

Έρευνες δείχνουν ότι ένα 20-30% των γυναικών ηλικίας 25 – 30 που παντρεύονταν για πρώτη φορά βρίσκονταν ήδη κάπου μεταξύ πρώτου και δεύτερου τριµήνου της κύησης.

Πλέον, ακόμα και στον τόπο μας, αυτό δεν αποτελεί ταμπού καθώς μια εγκυμοσύνη δεν μπορεί πάντα να είναι απόλυτα προγραμματισμένη και έτσι δεν είναι πολύ σπάνιο η νυφούλα να είναι ταυτόχρονα σε ενδιαφέρουσα!

Ευτυχώς, για εσάς που εγκυμονείτε, η μόδα έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και παρέχει μια τεράστια ποικιλία από νυφικά υψηλής ραπτικής. Αυτά προορίζονται όχι για να κουκουλώσουν αλλά για να αναδείξουν την εγκυµοσύνη, προσφέροντας ιδανικά την καλύτερη δυνατή άνεση αλλά και κομψότητα.

Μερικές απλές, σύντομες αλλά σημαντικές συμβουλές αν είσαι «σε ενδιαφέρουσα» την ημέρα του γάμου σου:

 • Επισκέψου το http://www.maternitybride.comκαι θα εκπλαγείς από τις μοναδικές του ιδέες!
 • Επίλεξε μια αμπίρ γραμμή αφού κολακεύει την σιλουέτα και ηρεμεί την ένταση της (τονισμένης από την εγκυμοσύνη) κοιλίτσας.
 • Φόρεσε νυφικό με καλυμμένους ώμους έτσι ώστε να εξισορροπήσεις την ένταση του όγκου!
 • Διάλεξε μια αρχαιοελληνική γραμμή για το νυφικό σου .Η τονισμένη φαρδιά ζώνη (μπάσκα) είναι το κλειδί της υπόθεσης αφού όσο πιο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη τόσο πιο ψηλά μπαίνει!
 • Μη διαστάσεις να φορέσεις ένα ωραίο στενό νυφικό. Αν οι αναλογίες σου δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα λόγω εγκυμοσύνης, τότε στα αλήθεια κάτι που τονίζει απλά την κοιλίτσα σου είναι απόλυτα θηλυκό.
 • Αν είσαι λιγότερο παραδοσιακή και δεν πιστεύεις στη μοναδικότητα του άσπρου, μπορείς να δοκιμάσεις και άλλα χρώματα.
 • Βασικό κομμάτι είναι τα κατάλληλα παπούτσια, που φυσικά δε μπορεί να έχουν πολύ ψηλά τακούνια, όχι μόνο εξαιτίας του κινδύνου να πέσεις, αλλά και επειδή τα πόδια της εγκύου πρήζονται πολύ εύκολα.
 • Διατροφή, ύπνος και ξεκούραση είναι ένα τρίπτυχο που θα πρέπει να ακολουθήσεις με θρησκευτική ευλάβεια κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του γάμου σου: Μπορεί εσύ να είσαι η πρωταγωνίστρια, το μωρό όμως και η υγεία του είναι αυτά που προέχουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο!

Διαλέγοντας τις βέρες του γάμου σας

Οι βέρες γάμου αποτελούν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις, γι’ αυτό το λόγο τα περισσότερα ζευγάρια καθυστερούν να τις επιλέξουν περισσότερο από κάθε άλλη υποχρέωση για τον γάμο τους. Αυτό είναι λογικό αφού οι βέρες γάμου αποτελούν το μοναδικό αντικείμενο από τον γάμο σας, το οποίο θα κουβαλάτε αναλλοίωτο μαζί σας τα επόμενα χρόνια από την πρώτη μέρα που θα τα φορέσετε στον παράμεσο του δεξιού σας χεριού!

Το νυφικό δεν θα ξαναφορεθεί, ο στολισμός διαρκεί μόνο για την τελετή, οι φωτογραφίες ίσως να μένουν φυλαγμένες στο άλμπουμ. Όμως οι βέρες φοριούνται καθημερινά και αποτελούν ένα από τα πιο λαμπερά κοσμήματα για τις γυναίκες, αλλά και από τους άνδρες, οι οποίοι πιο σπάνια φορούν άλλα κοσμήματα στις εμφανίσεις τους!

Οι βέρες γάμου είναι κόσμημα για πάντα!

Η μεγάλη αξία που έχουν οι βέρες σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα που αφορούν έναν γάμο έχει να κάνει με τον συμβολισμό τους. Αποτελούν την αποτύπωση της ένωσης του ζευγαριού γι’ αυτό και η ιστορία τους φτάνει σήμερα από τα πανάρχαια χρόνια και τις πρώτες τελετές γάμου, πριν καν την εμφάνιση του γάμου όπως τον γνωρίζουμε από τον Χριστιανισμό και μετά.

Λόγω της μεγάλης συμβολικής της αξίας, συνήθως μια βέρα γάμου δεν χρειάζεται να είναι φορτωμένη με πολύτιμες πέτρες, ούτε απαραίτητα να είναι σχεδιασμένη με πρωτότυπο και ξεχωριστό τρόπο. Φυσικά τίποτα δεν απαγορεύεται, αρκεί να αντανακλά τα συναισθήματά σας για μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής σας!

Κάντε μια έρευνα αγοράς, δοκιμάστε μερικά έτοιμα σχέδια να δείτε τι σας πηγαίνει αλλά και τι σας βολεύει περισσότερο και φυσικά μετρήστε σωστά τα δάχτυλά σας: μη βρεθείτε προ εκπλήξεως την ημέρα του γάμου σας!

 

Τελικά τι είναι πιο σημαντικό σ’ ένα γαμήλιο τραπέζι; Φαγητό… Κρασί… ή μουσική;

Το σκεφτήκατε, το αποφασίσατε και τώρα ήρθε η ώρα να το κάνετε πράξη: παντρεύεστε!

Αφού βρήκατε την εκκλησία, τον παπά και το κέντρο, καιρός είναι να αρχίσετε να συζητάτε και για τις υπόλοιπες λεπτομέρειες του γάμου, που όμως με μια προσεκτική  ματιά θα διαπιστώσετε ότι μόνο λεπτομέρειες δεν είναι!

Συχνά έχουν γίνει συζητήσεις γύρω από το πόσο επιτυχημένο είναι το τραπέζι ενός γάμου ή μιας βάπτισης.

Τι είναι όμως τελικά αυτό που καθορίζει την επιτυχία; Ποια είναι αυτά τα must συστατικά που συνθέτουν έναν απόλυτα επιτυχημένο γάμο, που θα μείνει αξέχαστος σε εσάς αλλά και τους καλεσμένους σας;

Καταρχάς να διευκρινίσουμε τα αυτονόητα: Ποτέ μα ποτέ δεν θα μπορέσετε να έχετε όλους σας τους καλεσμένους εξίσου ικανοποιημένους. Σχεδόν όλα είναι υποκειμενικά, επομένως μην περιμένετε ότι δεν θα ακούσετε τίποτα αρνητικό: σε κάποιον μπορεί να μην αρέσει η διακόσμηση, σε άλλους η μπομπονιέρα, κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι η μουσική είναι ακατάλληλη ή πολύ δυνατά, μερικοί ίσως παραπονεθούν για το αλάτι στη σαλάτα… και η λίστα δεν έχει τελειωμό!

Οι «μετρήσεις» πάντως ξεχωρίζουν 3 βασικά πράγματα πάνω στα οποία στηρίζεται η επιτυχία της γαμήλιας δεξίωσης.

Καλή μουσική, καλό φαγητό, καλό κρασί.

Όχι όμως απαραίτητα με αυτή τη σειρά!

Κρασί

Οπωσδήποτε χρειάζεται μεγάλη προσοχή το κρασί που θα επιλέξετε να συνοδεύσει τα πιάτα που θα απολαύσουν οι καλεσμένοι σας. Δεν πρέπει να είναι βαρύ – το γλέντι θα τελειώσει νωρίς αν όλοι μεθύσουν έπειτα από 4-5 ποτηράκια – και ανάλογα αν είναι κόκκινο ή άσπρο, καλό είναι να προσέξετε τη θερμοκρασία που θα σερβιριστεί. Το λευκό πρέπει να είναι από δροσερό έως παγωμένο, το κόκκινο δεν θέλει χαμηλές θερμοκρασίες όμως και αν ο γάμος είναι χειμώνα θα λέγαμε ότι μπορεί να σερβιριστεί και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρόλα αυτά, αν το κρασί που επιλέξατε τελικά αποδειχθεί πως δεν ήταν καλή επιλογή, παρηγορηθείτε στη σκέψη πως πολύ εύκολα μπορείτε να το αντικαταστήσετε επιτόπου με άλλα αλκοολούχα ποτά από το μπαρ του μαγαζιού που γίνεται η γαμήλια δεξίωση ή η βάπτιση του παιδιού σας.

Φαγητό

Σας έχει τύχει ποτέ να φύγετε από γαμήλιο τραπέζι και να … ψάχνετε για σουβλάκια; Δώστε μεγάλη προσοχή στο μενού αλλά και στις ποσότητες που θα σερβιριστούν, με έμφαση στον αριθμό των ατόμων που μοιράζονται τα πρώτα πιάτα/ορεκτικά. Τα πρώτα πιάτα αλλά και οι μερίδες, ατομικές ή όχι, θα πρέπει να είναι πλούσιες και χορταστικές, με το κυρίως πιάτο να ανανεώνεται όταν θα αδειάζει, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι όλοι θα φάνε και θα χορτάσουν!

Όσον αφορά το τι θα περιέχει το μενού, μια συμβουλή: εκτός κι αν είστε σίγουροι ότι το μαγαζί έχει ξανασερβίρει γκουρμέ πιάτα και “περίεργες γεύσεις” ή εκτός κι αν έχετε εσείς οι ίδιοι προσλάβει εξειδικευμένο σεφ, καλό είναι να τα αποφύγετε. Προτιμήστε απλά πιάτα που ξέρετε ότι τιμά ο κόσμος και ρωτήστε πάντα για το top 10 των ορεκτικών που προτείνει το μαγαζί: αυτοί ξέρουν τι αρέσει στον περισσότερο κόσμο και τι όχι.

Μουσική

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, μιας και τα γούστα του καθένα στη μουσική είναι εντελώς υποκειμενικά. Έτσι λοιπόν, μπορεί εσείς να θέλετε να ακούτε μόνο λαικά όλη τη νύχτα ή ο γαμπρός να επιθυμεί μόνο λύρα και λαούτο, καλό είναι όμως να μπορέσετε να συνδυάσετε και τα δύο προκειμένου να καλύψετε τα γούστα όλων και να μη μείνει κανείς που να μη χορέψει!

Εδώ στην Κρήτη και ιδιαίτερα στη Μεσαρά, είναι λίγες οι φορές που ο γάμος ή η βάπτιση δεν συνοδεύονται από παραδοσιακό κρητικό μουσικό σχήμα: είναι ο τόπος μας, η παράδοσή μας, η μουσική μας. Τα τελευταία χρόνια όμως ολοένα και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να έχουν και λαϊκό συγκρότημα που τους διασκεδάζει συνήθως μετά τα μεσάνυχτα και εκτοξεύει το κέφι των καλεσμένων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν επιλέξει και τι-τζει για τις κοινωνικές τους εκδηλώσεις, δεν είναι όμως ακόμα ευρέως διαδεδομένο στα μέρη μας αφού στερεί τη χαρά της ζωντανής μουσικής και της επαφής με τον κόσμο. Παρόλα αυτά, αν απλά θέλετε ένα μικρό διάλειμμα από τα κρητικά, είναι μια καλή λύση!