Άρθρα/Νέα

Boήθεια, βαφτίζω! Δείτε βήμα – βήμα τι πρέπει να κάνετε για μια επιτυχημένη βάφτιση!

Η βάπτιση είναι το πρώτο μυστήριο, σηματοδοτεί την εισαγωγή του πιστού στο σώμα της εκκλησίας και έχει και ένα τυπικό-διαδικαστικό κομμάτι στο οποίο πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή για να μην ταλαιπωρηθείτε.

Οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για να τελεστεί το μυστήριο της βάπτισης του παιδιού σας είναι:

Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης του παιδιού την οποία θα πρέπει να προσκομίσετε στον εφημέριο του ναού της ενορίας σας.

Η Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης εκδίδεται από το Ληξιαρχείο του Δήμου που έχετε δηλώσει τη γέννηση του παιδιού.Στην εκκλησία θα πρέπει επίσης να προσκομίσετε και το Πιστοποιητικό Γέννησης του παιδιού που σας έδωσαν όταν δηλώσατε τη γέννηση του μωρού στο ληξιαρχείο. Το ένα από τα αντίγραφα που σας έδωσαν έχει επάνω την ένδειξη “για τη βάπτιση”.

Φυσικά θα πρέπει να έχετε προκαθορίσει εγκαίρως, την ημέρα και ώρα της βάπτισης με τον εφημέριο της εκκλησίας όπου επιθυμείτε να τελέσετε το μυστήριο.

Πριν από τη Βάπτιση οι γονείς μαζί με τον ιερέα συμπληρώνουν σε μια φόρμα τα στοιχεία του ονόματος που θα δοθεί στο μωρό, τα θρήσκευμά του και τα στοιχεία του νονού και των γονέων. Για αυτό καλό θα είναι να έχετε μαζί σας τις αστυνομικές σας ταυτότητες.

Μετά τη βάπτιση 

Ο Ιερέας εκδίδει και σας δίνει μια βεβαίωση – δήλωση βάπτισης την οποία θα πρέπει να καταθέσετε εντός 10 ημερών στο Ληξιαρχείο του τόπου που έχει δηλωθεί η γέννηση του παιδιού.

Η δήλωση βάπτισης πρέπει να γίνει εντός 90 ημερών από την τέλεση του Μυστηρίου στο Ληξιαρχείο του Δήμου που ανήκετε. Και αφού έχετε τακτοποιήσει όλα τα γραφειοκρατικά και έχετε επιλέξει ενορία και καθορίσει ημερομηνία και ώρα… πάμε παρακάτω σε εξίσου σημαντικά θέματα!

1. Οικονομικός Προϋπολογισμός
Το κυριότερο στοιχείο που θα καθορίσει τις επιλογές μας, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι το αποτέλεσμα θα είναι κατώτερο των περιστάσεων. Πρωτότυπές ιδέες και οικονομικές είναι αυτό που θα μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να βγείτε εκτός προγραμματισμού όσον αφορά το πορτοφόλι σας.

2. Προσκλητήριο
Το προσκλητήριο είναι η πρώτη εικόνα που θα λάβουν οι καλεσμένοι σας για το ύφος της βάπτισης.

Αν θέλετε να έχετε κάποιο θέμα η πρόσκληση είναι το βασικό στοιχείο οπότε και θα κινηθείτε σε αυτό.
Πληθώρα απο έξυπνα ποιηματάκια μπορούν να αποτελέσουν το κείμενο του προσκλητηρίου σας ενώ αν ανήκετε στους κλασσικούς μπορείτε να αρκεστείτε σε μια τυπική προσφώνηση.

Στο προσκλητήριο, τα απαραίτητα στοιχεία που θα πρέπει να αναγράφονται είναι η ημερομηνία , η ώρα, ο τόπος καθώς και η εκκλησία που θα πραγματοποιηθεί το μυστήριο καθώς και το κέντρο διασκέδασης που θα γίνει το τραπέζι.

Στο προσκλητήριο εκτός απο τα ονόματα των γονιών θα πρέπει να αναγράφονται και τα ονόματα των αναδόχων.
Τα προσκλητήρια δίδονται συνήθως 2-3 εβδομάδες πριν από τη βάπτιση.

  1. Μπομπονιέρα
   Ημπομπονιέρα είναι καλό να έχει μια συνοχή με το προσκλητήριο και η επιλογή της να γίνει σύμφωνα με το θέμα που έχετε επιλέξει. Προσοχή στον αριθμό και ειδικά στις παιδικές μπομπονιέρες – ας είναι λίγο παραπάνω από τους καλεσμένους σας, θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα αδειάζει το καλάθι!
  2. Φωτογράφος
   Η επιλογή του φωτογράφου είναι επίσης πολύ σημαντικό θέμα. Θυμηθείτε, είναι ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την καταγραφή των πολύτιμων αναμνήσεων σας.  Αν είχατε μείνει ικανοποιημένοι απο τον άνθρωπο που είχατε επιλέξει για τον γάμο σας τότε απαλλάσσεστε της διαδικασίας και απλά κλείνετε την ημερομηνία.

  5. Επιλογή χώρου δεξίωσης
  Ο χώρος που θα φιλοξενήσει τους καλεσμένους σας μετά το μυστήριο θα πρέπει να σας ικανοποιεί απόλυτα και να συγκεντρώνει βασικά χαρακτηριστικά, όπως αν είναι κατάλληλος για τον αριθμό των καλεσμένων σας, αν το μενού προσαρμόζεται εύκολα στις απαιτήσεις σας, αν είναι οικονομικό και κυρίως ποιοτικό, αν διαθέτει άνετο Parking και σωστό σερβις κ.α. Θα βοηθούσε να σκεφτείτε μερικές από τις βαφτίσεις που ήσασταν εσείς καλεσμένοι: πού περάσατε πραγματικά καλά; Πού φάγατε νόστιμο φαγητό και μείνατε ευχαριστημένοι από την εξυπηρέτηση;

   1. Διακόσμηση εκκλησίας και χώρου δεξίωσης
    Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κινηθείτε σύμφωνα με το θέμα που έχετε επιλέξει και να διακοσμήσετε τον χώρο ανάλογα. Το ίδιο ύφος διακόσμησης θα πρέπει να ακολουθήσει και στο χώρο της δεξίωσης ώστε να υπάρξει συνοχή και αρμονία.
   2. Δώρα Νονάς ή Νονού

   Αν έχετε το θάρρος να ρωτήσετε τι θα ήθελαν ή τι χρειάζονται, μόλις γλιτώσατε από μια χρονοβόρα διαδικασία! Αν πάλι θέλετε να είναι έκπληξη, οι επιλογές είναι ατελείωτες: από ηλεκτρικές συσκευές μέχρι laptop, φωτογραφικές μηχανές, τηλεόραση αλλά και ταξίδια κρατούν τα σκήπτρα στα δώρα των νονών

   1. Μουσική

   Μπορεί να εμφανίζεται τελευταίο στη λίστα, δεν είναι όμως λιγότερο σημαντικό αφού η μουσική είναι αυτή που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το γλέντι που θα ακολουθήσει τη βάφτιση του παιδιού σας. Ιδανικά, προτιμήστε καλλιτέχνη ή DJ που έχετε ακούσει στο παρελθόν και έχετε διασκεδάσει με το πρόγραμμά του.

   1. Μικρές λεπτομέρειες

   Όσο πλησιάζει η ημερομηνία τόσο περισσότερα θέματα θα προκύπτουν που θα χρειάζονται διευθέτηση εκ μέρους σας. Γι αυτό καλό είναι να μην τα αφήνετε τελευταία στιγμή και να προβλέψετε έγκαιρα. Για παράδειγμα, μην περιμένετε τις τελευταίες εβδομάδες να πάτε να ψωνίσετε τα ρούχα και τα παπούτσια που θα φορέσετε εκείνη τη μέρα. Το ίδιο ισχύει και για το κομμωτήριο και το μακιγιάζ αλλά και για το ποιος θα κάνει το babysitting των υπολοίπων παιδιών αν έχετε ή για το αν τελικά βάλετε ανιματέρ που θα απασχολήσει τους λιλιπούτειους καλεσμένους σας ή όχι.

   Με σωστό προγραμματισμό όλα γίνονται πιο εύκολα και κυρίως χωρίς άγχος. Άλλωστε η βάφτιση ενός παιδιού είναι μεγάλη χαρά, μην αφήσετε τίποτα να σας τη στερήσει!

Βάλτε τους στη… θέση τους! (ή αλλιώς: πώς να ορίσετε τα τραπέζια των καλεσμένων σας)

Η μεγάλη μέρα πλησιάζει, τα ονόματα των καλεσμένων στο γάμο και στη δεξίωση είναι ήδη γνωστά και εσείς πρέπει να φροντίσετε έτσι ώστε να καθίσουν με όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο τρόπο γίνεται..

Η διάταξη των θέσεων στη γαμήλια δεξίωση μπορεί να γίνει περίπλοκο θέμα, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα τραπέζια που θα επιλέξετε να κοσμεί το ταμπελάκι «reserve”!

Πάρτε τη βοήθεια των μελών της οικογένειάς σας 

Μην προσπαθήστε να κάνετε το διάγραμμα εξ ολοκλήρου μόνοι σας. Είναι χρήσιμο εάν μπορείτε να επιστρατεύσετε ένα άτομο από κάθε πλευρά της οικογένειας, όπως για παράδειγμα τις δύο μητέρες. Άλλωστε αυτοί είναι που γνωρίζουν καλύτερα «τα σόγια» και τις οικογένειες!

Η θέση των νεόνυμφων και των οικογενειών τους

Αρχίζοντας με το νυφικό τραπέζι, αυτό ξέρουμε ήδη ότι είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος και ορατό από όλους. . Οι νεόνυμφοι κάθονται στη μέση ενώ ο κουμπάρος ή οι κουμπάροι κάθονται δίπλα από το ζευγάρι. Συνηθίζεται στο νυφικό τραπέζι να κάθονται οι γονείς του γαμπρού και της νύφης αλλά και τα αδέρφια τους.  Σε πολύ κοντινά επίσης τραπέζια κάθονται υπόλοιποι στενοί συγγενείς των νεόνυμφων όπως παππούδες, γιαγιάδες, πρώτοι θείοι και ξαδέρφια αν και εδώ στην Κρήτη, η γιαγιά και ο παππούς κατέχουν συνήθως περίοπτη θέση στο τραπέζι του ζευγαριού…

Σε κάθε περίπτωση, στο γαμήλιο τραπέζι δεν κάθονται οι γονείς του κουμπάρου (ή του συντέκνου), τα αδέρφια τους ή οι γονείς τους και γενικά οποιοσδήποτε άλλος πέραν των προαναφερόμενων. Να θυμάστε επίσης ότι το τραπέζι των νεόνυμφων τις περισσότερες στιγμές της δεξίωσης παραμένει… άδειο αφού οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ή χαιρετούν , ή χορεύουν, οπότε ένα τεράστιο, άδειο τραπέζι δεν είναι μια όμορφη εικόνα.

Φίλοι, συνάδελφοι, γείτονες, και άλλες ομάδες με κοινά χαρακτηριστικά

 

Οι συνάδελφοί σας, ως μέλη μιας ομάδας με τα ίδια ενδιαφέροντα, μπορούν επίσης να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τους φίλους ή τους συμμαθητές σας, αφού σίγουρα έχουν πολλά να συζητήσουν. Είναι άτομα που ήδη γνωρίζονται και περνούν καλά μεταξύ τους..

Ένα άλλο κριτήριο με το οποίο μπορείτε να χωρίσετε τα τραπέζια είναι να βάλετε μαζί άτομα ίδιας ηλικίας ή με ίδια ενδιαφέροντα ακόμα και αν δεν γνωρίζονται , προσφέροντάς τους με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να το κάνουν. Για παράδειγμα γιατί να μη βάλετε τα ξαδέρφια σας με τα ξαδέρφια του άντρα σας στο ίδιο τραπέζι ή φίλους της μίας πλευράς με φίλους από την άλλη; Ευκαιρία να γνωριστούν οι δυο οικογένειες καλύτερα!

Τελευταία και χρησιμότερη ίσως συμβουλή

Μην μπείτε στο «τριπάκι» να βγάλετε πλάνο για όλους τους καλεσμένους. Τραπέζια με σήμανση «Συγγενείς Νύφης» ή «Συγγενείς Γαμπρού» είναι πολύ γενικά και αόριστα, με δεδομένο ότι εδώ στην Κρήτη ο θεσμός της οικογένειας καλά κρατεί κι έτσι πάρα πολλοί καλεσμένοι είναι όντως συγγενείς της νύφης ή του γαμπρού – άρα, ποιος θα πρωτοκαθίσει;

Μια έξυπνη λύση είναι να κρατήσετε τραπέζι «Α συγγενείς νύφης», διαχωρίζοντας έτσι κάπως το «σόι» κι έχοντας το κεφάλι σας ήσυχο ότι δεν θα ακολουθήσουν στιγμές απείρου κάλλους με την δεύτερη, μακρινή σας θεία από το σόι του πατέρα σας που έχετε δει 5 φορές όλες κι όλες στη ζωή σας να φωνάζει «Μα αφού γράφει ότι αυτό το τραπέζι είναι για τους συγγενείς της νύφης» .

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, τα τραπέζια που είναι “must” να έχουν reserve είναι (εκτός από των νεόνυμφων φυσικά) των κουμπάρων, των συναδέλφων, των καλεσμένων των κουμπάρων και των πολύ στενών συγγενών.

 

Είσαι έγκυος πριν τον γάμο σου; Απόλαυσέ το!

Έρευνες δείχνουν ότι ένα 20-30% των γυναικών ηλικίας 25 – 30 που παντρεύονταν για πρώτη φορά βρίσκονταν ήδη κάπου μεταξύ πρώτου και δεύτερου τριµήνου της κύησης.

Πλέον, ακόμα και στον τόπο μας, αυτό δεν αποτελεί ταμπού καθώς μια εγκυμοσύνη δεν μπορεί πάντα να είναι απόλυτα προγραμματισμένη και έτσι δεν είναι πολύ σπάνιο η νυφούλα να είναι ταυτόχρονα σε ενδιαφέρουσα!

Ευτυχώς, για εσάς που εγκυμονείτε, η μόδα έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και παρέχει μια τεράστια ποικιλία από νυφικά υψηλής ραπτικής. Αυτά προορίζονται όχι για να κουκουλώσουν αλλά για να αναδείξουν την εγκυµοσύνη, προσφέροντας ιδανικά την καλύτερη δυνατή άνεση αλλά και κομψότητα.

Μερικές απλές, σύντομες αλλά σημαντικές συμβουλές αν είσαι «σε ενδιαφέρουσα» την ημέρα του γάμου σου:

 • Επισκέψου το http://www.maternitybride.comκαι θα εκπλαγείς από τις μοναδικές του ιδέες!
 • Επίλεξε μια αμπίρ γραμμή αφού κολακεύει την σιλουέτα και ηρεμεί την ένταση της (τονισμένης από την εγκυμοσύνη) κοιλίτσας.
 • Φόρεσε νυφικό με καλυμμένους ώμους έτσι ώστε να εξισορροπήσεις την ένταση του όγκου!
 • Διάλεξε μια αρχαιοελληνική γραμμή για το νυφικό σου .Η τονισμένη φαρδιά ζώνη (μπάσκα) είναι το κλειδί της υπόθεσης αφού όσο πιο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη τόσο πιο ψηλά μπαίνει!
 • Μη διαστάσεις να φορέσεις ένα ωραίο στενό νυφικό. Αν οι αναλογίες σου δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα λόγω εγκυμοσύνης, τότε στα αλήθεια κάτι που τονίζει απλά την κοιλίτσα σου είναι απόλυτα θηλυκό.
 • Αν είσαι λιγότερο παραδοσιακή και δεν πιστεύεις στη μοναδικότητα του άσπρου, μπορείς να δοκιμάσεις και άλλα χρώματα.
 • Βασικό κομμάτι είναι τα κατάλληλα παπούτσια, που φυσικά δε μπορεί να έχουν πολύ ψηλά τακούνια, όχι μόνο εξαιτίας του κινδύνου να πέσεις, αλλά και επειδή τα πόδια της εγκύου πρήζονται πολύ εύκολα.
 • Διατροφή, ύπνος και ξεκούραση είναι ένα τρίπτυχο που θα πρέπει να ακολουθήσεις με θρησκευτική ευλάβεια κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του γάμου σου: Μπορεί εσύ να είσαι η πρωταγωνίστρια, το μωρό όμως και η υγεία του είναι αυτά που προέχουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο!

Διαλέγοντας τις βέρες του γάμου σας

Οι βέρες γάμου αποτελούν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις, γι’ αυτό το λόγο τα περισσότερα ζευγάρια καθυστερούν να τις επιλέξουν περισσότερο από κάθε άλλη υποχρέωση για τον γάμο τους. Αυτό είναι λογικό αφού οι βέρες γάμου αποτελούν το μοναδικό αντικείμενο από τον γάμο σας, το οποίο θα κουβαλάτε αναλλοίωτο μαζί σας τα επόμενα χρόνια από την πρώτη μέρα που θα τα φορέσετε στον παράμεσο του δεξιού σας χεριού!

Το νυφικό δεν θα ξαναφορεθεί, ο στολισμός διαρκεί μόνο για την τελετή, οι φωτογραφίες ίσως να μένουν φυλαγμένες στο άλμπουμ. Όμως οι βέρες φοριούνται καθημερινά και αποτελούν ένα από τα πιο λαμπερά κοσμήματα για τις γυναίκες, αλλά και από τους άνδρες, οι οποίοι πιο σπάνια φορούν άλλα κοσμήματα στις εμφανίσεις τους!

Οι βέρες γάμου είναι κόσμημα για πάντα!

Η μεγάλη αξία που έχουν οι βέρες σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα που αφορούν έναν γάμο έχει να κάνει με τον συμβολισμό τους. Αποτελούν την αποτύπωση της ένωσης του ζευγαριού γι’ αυτό και η ιστορία τους φτάνει σήμερα από τα πανάρχαια χρόνια και τις πρώτες τελετές γάμου, πριν καν την εμφάνιση του γάμου όπως τον γνωρίζουμε από τον Χριστιανισμό και μετά.

Λόγω της μεγάλης συμβολικής της αξίας, συνήθως μια βέρα γάμου δεν χρειάζεται να είναι φορτωμένη με πολύτιμες πέτρες, ούτε απαραίτητα να είναι σχεδιασμένη με πρωτότυπο και ξεχωριστό τρόπο. Φυσικά τίποτα δεν απαγορεύεται, αρκεί να αντανακλά τα συναισθήματά σας για μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής σας!

Κάντε μια έρευνα αγοράς, δοκιμάστε μερικά έτοιμα σχέδια να δείτε τι σας πηγαίνει αλλά και τι σας βολεύει περισσότερο και φυσικά μετρήστε σωστά τα δάχτυλά σας: μη βρεθείτε προ εκπλήξεως την ημέρα του γάμου σας!

 

Τελικά τι είναι πιο σημαντικό σ’ ένα γαμήλιο τραπέζι; Φαγητό… Κρασί… ή μουσική;

Το σκεφτήκατε, το αποφασίσατε και τώρα ήρθε η ώρα να το κάνετε πράξη: παντρεύεστε!

Αφού βρήκατε την εκκλησία, τον παπά και το κέντρο, καιρός είναι να αρχίσετε να συζητάτε και για τις υπόλοιπες λεπτομέρειες του γάμου, που όμως με μια προσεκτική  ματιά θα διαπιστώσετε ότι μόνο λεπτομέρειες δεν είναι!

Συχνά έχουν γίνει συζητήσεις γύρω από το πόσο επιτυχημένο είναι το τραπέζι ενός γάμου ή μιας βάπτισης.

Τι είναι όμως τελικά αυτό που καθορίζει την επιτυχία; Ποια είναι αυτά τα must συστατικά που συνθέτουν έναν απόλυτα επιτυχημένο γάμο, που θα μείνει αξέχαστος σε εσάς αλλά και τους καλεσμένους σας;

Καταρχάς να διευκρινίσουμε τα αυτονόητα: Ποτέ μα ποτέ δεν θα μπορέσετε να έχετε όλους σας τους καλεσμένους εξίσου ικανοποιημένους. Σχεδόν όλα είναι υποκειμενικά, επομένως μην περιμένετε ότι δεν θα ακούσετε τίποτα αρνητικό: σε κάποιον μπορεί να μην αρέσει η διακόσμηση, σε άλλους η μπομπονιέρα, κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι η μουσική είναι ακατάλληλη ή πολύ δυνατά, μερικοί ίσως παραπονεθούν για το αλάτι στη σαλάτα… και η λίστα δεν έχει τελειωμό!

Οι «μετρήσεις» πάντως ξεχωρίζουν 3 βασικά πράγματα πάνω στα οποία στηρίζεται η επιτυχία της γαμήλιας δεξίωσης.

Καλή μουσική, καλό φαγητό, καλό κρασί.

Όχι όμως απαραίτητα με αυτή τη σειρά!

Κρασί

Οπωσδήποτε χρειάζεται μεγάλη προσοχή το κρασί που θα επιλέξετε να συνοδεύσει τα πιάτα που θα απολαύσουν οι καλεσμένοι σας. Δεν πρέπει να είναι βαρύ – το γλέντι θα τελειώσει νωρίς αν όλοι μεθύσουν έπειτα από 4-5 ποτηράκια – και ανάλογα αν είναι κόκκινο ή άσπρο, καλό είναι να προσέξετε τη θερμοκρασία που θα σερβιριστεί. Το λευκό πρέπει να είναι από δροσερό έως παγωμένο, το κόκκινο δεν θέλει χαμηλές θερμοκρασίες όμως και αν ο γάμος είναι χειμώνα θα λέγαμε ότι μπορεί να σερβιριστεί και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρόλα αυτά, αν το κρασί που επιλέξατε τελικά αποδειχθεί πως δεν ήταν καλή επιλογή, παρηγορηθείτε στη σκέψη πως πολύ εύκολα μπορείτε να το αντικαταστήσετε επιτόπου με άλλα αλκοολούχα ποτά από το μπαρ του μαγαζιού που γίνεται η γαμήλια δεξίωση ή η βάπτιση του παιδιού σας.

Φαγητό

Σας έχει τύχει ποτέ να φύγετε από γαμήλιο τραπέζι και να … ψάχνετε για σουβλάκια; Δώστε μεγάλη προσοχή στο μενού αλλά και στις ποσότητες που θα σερβιριστούν, με έμφαση στον αριθμό των ατόμων που μοιράζονται τα πρώτα πιάτα/ορεκτικά. Τα πρώτα πιάτα αλλά και οι μερίδες, ατομικές ή όχι, θα πρέπει να είναι πλούσιες και χορταστικές, με το κυρίως πιάτο να ανανεώνεται όταν θα αδειάζει, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι όλοι θα φάνε και θα χορτάσουν!

Όσον αφορά το τι θα περιέχει το μενού, μια συμβουλή: εκτός κι αν είστε σίγουροι ότι το μαγαζί έχει ξανασερβίρει γκουρμέ πιάτα και “περίεργες γεύσεις” ή εκτός κι αν έχετε εσείς οι ίδιοι προσλάβει εξειδικευμένο σεφ, καλό είναι να τα αποφύγετε. Προτιμήστε απλά πιάτα που ξέρετε ότι τιμά ο κόσμος και ρωτήστε πάντα για το top 10 των ορεκτικών που προτείνει το μαγαζί: αυτοί ξέρουν τι αρέσει στον περισσότερο κόσμο και τι όχι.

Μουσική

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, μιας και τα γούστα του καθένα στη μουσική είναι εντελώς υποκειμενικά. Έτσι λοιπόν, μπορεί εσείς να θέλετε να ακούτε μόνο λαικά όλη τη νύχτα ή ο γαμπρός να επιθυμεί μόνο λύρα και λαούτο, καλό είναι όμως να μπορέσετε να συνδυάσετε και τα δύο προκειμένου να καλύψετε τα γούστα όλων και να μη μείνει κανείς που να μη χορέψει!

Εδώ στην Κρήτη και ιδιαίτερα στη Μεσαρά, είναι λίγες οι φορές που ο γάμος ή η βάπτιση δεν συνοδεύονται από παραδοσιακό κρητικό μουσικό σχήμα: είναι ο τόπος μας, η παράδοσή μας, η μουσική μας. Τα τελευταία χρόνια όμως ολοένα και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να έχουν και λαϊκό συγκρότημα που τους διασκεδάζει συνήθως μετά τα μεσάνυχτα και εκτοξεύει το κέφι των καλεσμένων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν επιλέξει και τι-τζει για τις κοινωνικές τους εκδηλώσεις, δεν είναι όμως ακόμα ευρέως διαδεδομένο στα μέρη μας αφού στερεί τη χαρά της ζωντανής μουσικής και της επαφής με τον κόσμο. Παρόλα αυτά, αν απλά θέλετε ένα μικρό διάλειμμα από τα κρητικά, είναι μια καλή λύση!

Ο γάμος, τα κιλά και… η ζυγαριά!

Πλησιάζει η ώρα που θα ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας και οι περισσότερες εκκρεμότητες είναι ήδη κανονισμένες: χαρτιά, άδειες, λίστα καλεσμένων, εκκλησία, κέντρο διασκέδασης, προσκλητήρια, μπομπονιέρες… και η λίστα σχεδόν δεν τελειώνει!

Μήπως όμως παραλείψατε κάτι; Μήπως στον πυρετό των προετοιμασιών «ξεφύγατε» λιγάκι με το φαγητό και πήρατε μερικά κιλάκια παραπάνω; Ή μήπως νομίζετε πως προλαβαίνετε ακόμα να χάσετε εκείνα τα 5 κιλά που ανέκαθεν θέλατε 1 εβδομάδα πριν την τελετή; Continue reading «Ο γάμος, τα κιλά και… η ζυγαριά!»

Νυφικό χτένισμα: Όλα στην… τρίχα!!!

Τα μαλλιά είναι η «κορώνα» της γυναικείας ομορφιάς και το νυφικό χτένισμα είναι αυτό που θα ολοκληρώσει την εικόνα σας σε συνδυασμό με το νυφικό που θα επιλέξετε.

Το «πώς να κάνω τα μαλλιά μου στο γάμο μου» μπορεί να γίνει μια πολύ εύκολη και πετυχημένη απόφαση αν έχετε λάβει υπόψη σας τους παρακάτω παράγοντες: Continue reading «Νυφικό χτένισμα: Όλα στην… τρίχα!!!»

Το χρονικό ενός γάμου στην Κρήτη των περασμένων καιρών…

Στην Κρήτη ήταν συνηθισμένο το γεγονός ένα ζευγάρι να παντρεύεται από αγάπη. Φυσικά για να γίνει κανονικός γάμος έπρεπε να πάρουν και την άδεια των γονιών τους. Αλλιώς, αν δεν τους επέτρεπαν, το ζευγάρι ”κλεβόταν’” και ο γαμπρός έπαιρνε τη νύφη και  έφευγαν σε άγνωστο μέρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι Continue reading «Το χρονικό ενός γάμου στην Κρήτη των περασμένων καιρών…»

Και το όνομα αυτού…

Του παππού, της φύσης ή της… μυθολογίας; Το όνομα του παιδιού μπορεί να γίνει θέμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων και αιτία για διαφωνίες μέσα στην οικογένεια. Προτού πάρουμε την μεγάλη απόφαση, το σκεφτόμαστε καλά και ακολουθούμε τις ακόλουθες οδηγίες! Continue reading «Και το όνομα αυτού…»

dwro koumparou

Τι δώρο να πάρουμε στους κουμπάρους;

Ο κουμπάρος κατέχει αναμφισβήτητα εξέχουσα θέση στο μυστήριο του γάμου. Πέραν των οικονομικών και διαδικαστικών υποχρεώσεων που αναλαμβάνει, καλείται να παίξει και έναν ιδιαίτερα σημαντικό, ενωτικό και υποστηρικτικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία του ζευγαριού. Οι μελλόνυμφοι συνηθίζεται να του προσφέρουν ένα προσωπικό δώρο ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, επισφραγίζοντας έτσι και τη συγγένεια που εφεξής θα τους συνδέει. Continue reading «Τι δώρο να πάρουμε στους κουμπάρους;»